Selasa, Julai 06, 2010

Dialektik Industri Perfileman Tempatan di Laman Sosial Facebook

Ridhwan Saidi Tak setuju dengan Fadli Al-Akiti, kita perlu kembali kepada common sense, filem sampah jika disokong lagi ligat la ia berkembang. Jika industri perfileman di M'sia runtuh sekalipun, so what?

Sunday at 13:35 · Comment · Like · Share
Rozinor Razali, Fazleena Hishamuddin and Fyra Hider like this.


Nazim Masnawi Am with you here, tapi akan talk with Fadz about this later.
Sunday at 14:00 · Like ·

Cik Lyn I just read it..agak keliru disitu..dia kata kita kena tgk filem melayu x kiralah teruk or not but in the same time fadz xnak tgk kapoww just bcuz he read a bad review bout it? Oh come on fadz like he said teruk mcmana pun kita kena tonton and support filem melayu right? *wink
Sunday at 15:30 · Like ·

Nazim Masnawi No, Lyn. He said he disliked the title.
Sunday at 17:30 · Like ·

Cik Lyn hahaha ok got it ;)
Sunday at 17:47 · Like ·

Fadli Al-Akiti Not really, the real point is, for ur voice to be heard, if u dont want to watch a bad movie, tell why u dont want to watch a bad movie.. problem dia sekarang, seperti yang ditonjolkan pada hari DBP tu, ramai yang TAK MENONTON apa2 filem Melayu (walaupun yang baik), jadi masalahnya, mereka mengeneralisasi benda yang salah (contoh: Semua filem P. Ramlee bagus dan ikut semangat kebangsaan).. mereka tak FAHAM apa itu filem Melayu.. Untuk Ridhwan bereaksi sebegini, bagus, sebab ini memaparkan tanggapan dia berkenaan "filem Melayu" sebab dia memahaminya.

Ini sebenarnya untuk kumpulan "penonton kedua" yang tak pernah mahu mengenali filem Melayu. Apa yang dibuat, contohnya oleh TMBF amat2 menolong (cth: kita tahu sekarang ada kebangkitan filem Cina-Malaysia komersial yang bagus).. tapi yeap, pemahaman berkenaan Dean Sham itu mmg benar, dan masalahnya, mmg kita org Melayu agak pesimis terhadap bahan produk sendiri, tapi Ridhwan it is wrong for u to dislike, becoz in the 1st place, u have watch those films, then, u "tell" about it.. jadi samalah, tapi tapak dia lain..

Contoh terbesar ialah, kenapa tidak ada kumpulan penonton Malaysia (maksudnya, termasuk bukan Melayu) yang tidak cuba menonton Kaki Bakar semasa ia keluar. Filem itu antara filem terbaik Melayu yang keluar pada tahun itu, tetapi kenapa dengan "ignorance" yang melampau? Aku ingat lagi era itu, bagaimana U-Wei dan kompradornya pusing Uptown, menjaja poster dan makluman tentang tayangan filem ni, yg buat aku, impresif (ini mendahului apa yg David Lynch lakukan dgn lembu utk promo Inland empire).

Tetapi apa yg berlaku? hanya aku dan siap 2 org sahaja yang menonton. Ketidakpedulinya msykt terhadap Kaki Bakar waktu itu menjengkelkan (semacam menyatakan, kita ada filem bagus, tpai kita TAK NAK filem bagus).. aku salahkan "penonton kedua" ini kerana tidak "memberi jalan" untuk majoriti Malaysia mengenal U-Wei.. rujuk sinema Jerman, Jepun dan Peranchis, sekurang2nya mereka "menyokong" (biasalah, filem mereka yang ala Hollywood lebih menampung penonton, tapi ini bukan poinnya) filem2 berat/art house, di sini bagaimana kita mengenali Francois Ozon. INI TAK BERLAKU DI MALAYSIA: berapa ramai kalian korang menonton Punggok Rindukan Bulan Azharr bila keluar? JANGAN NAK TIPU AKU!

Yang Ridhwan silap di sini ialah, Ridhwan tak nampak "kuasa" penonton kedua.. Cthnya, macam TMBF, bila ia menonton Kapoww, dan mendapatinya bangang, aku yang pernah menonton filem Azizi (yang aku benci dan letak pada diri aku tak mau menonton) rasa musykhil pada awlanya kerana Ajami mengatakan ia BAGUS. Tapi bila TMBF sudah menyatakan, aku AKUR. INI PENTING sebab dalam dunia media sekarang, wartawan perdana TIDAK DIBENARKAN mengutuk filem Melayu, jadilah ulasan2 yang tidak jujur, separa benar dan tipikal ulasan Huzz (semuanya bagus dan perlu tonton).. malah Pak wahab juga sudah "dipaksa" tone down kepedasannya (kalian sedar atau tak taringnya sudah hilang?)

Baru2 ini, malah, dalam pratonton Mantra, ada seorang sang pengarah dgn seloroh menyatakan, "Ha, aku ada di sini, jaga2 korang, tulis yang baik2 aja." JADI, inilah kitaran celaka yang sedang kita lalui, wartawan menulis "pembohongan" dan penonton kedua "tak peduli" pun dgn filem Melayu. Ia tak pernah berubah. Bagi aku, apa yg TMBF dan beberapa kawan "cuba" lakukan (menonton) itu sangat penting. Ya, kadang2 kita akan temui sesuatu dalam sampah (pernah tonton Pink Flamingo?) yang dahulu, aku paksa diri aku menonton filem Prof Razak dulu, dan aku MENYATAKAN apa yang salah/betul ttg filem Prof Razak (ini utk penonton juga, mengasah sendiri mata mereka bila menonton).. tapi ya, aku sampai sudah naik muak, aku berhenti terus menonton filemnya (2 tahun lepas).. Ridhwan kena faham, masalah kita sekarang bukan mentaliti penonton, tetapi sikap kita yang meletakkan apa2 yg kita buat "bodoh" (cth: aku boleh kira berapa org kawan aku yg baca sastera melayu), jadi mereka lebih SENANG menonton filem Hollywood, walaupun ianya bodoh. Ini lebih mensesalkan (kerana menafikan filem kita sendiri) daripada melihatnya sebagai "common sense". dan ya, tulisan aku sebenarnya berbau "retorik" daripada "a matter of fact".

Poin aku di sini ialah, majoriti masyarakat kita TAK PEDULI pun dengan filem Malaysia (takkanlah kita nak berharap dengan segelintir penonton norma Melayu itu sahaja, yg menonton filem kita hanya utk hiburan?)

Sekarang, kalian faham tak kenapa Suhaimi Baba tiba2 mensengajakan dirinya jatuh dari tempat kehormatnya dengan mengarah filem seperti PHSM?

Jadi, jaga2lah Ridhwan, hal ini juga akan berlaku pada anda, dan sebab itu anda memerlukan sokongan "penonton kedua" ini..
Yesterday at 08:58 · Like · 1 person ·

Nazim Masnawi But no one wants to our hear it, Fadz. Even the filmmakers. You know why? Because films don't matter to them (yes, bagi penonton dan pembikinnya).

See, as much as we loved reviewing films, kita kena akui usaha kita ni sebesar mana sangat. The reason aku ulas filem lagi di Skrin adalah untuk berhubung dengan orang yang sudah tersedia tahu filem - to communicate with 'em; bukan nak ajar a total idiot apa yang membuatkan this particular film work for them or not. Sebab this idiot tak nak baca ulasan to begin with. You know why orang dekat Jerman, Jepun, Perancis, dan sebagainya sokong filem diorang no matter what? Sebab bagi diorang film mattered, bahawasanya di sebalik karya hiburan juga ia boleh berada at the center of the culture and could say things about people. Tapi di Malaysia ni lain, cinema menjadi a major economic force dalam hiburan semata-mata, sejak berakhirnya zaman Cathay Keris it feels more and more menjauh dalam heart of the culture tu. Instead of directing the culture, cinema seems to reflect it.

Apa yang bestnya tentang Jerman, Jepun, dan sebagainya adalah masyarakat diorang realised that all movie had VALUE, dan pengulasnya tidak dipandang sebagai wartawan konsumer saja, tapi sarjana dan sejarahwan. Paling best adalah diorang boleh buat filem-filem bergenre yang bijak, dengan pengarah yang membuat mainstream, populist films getting recognised as masters of the art. Tapi di Malaysia tidak, oh, tidak sama sekali. When it comes to filem komersial, ada semacam backlash bahawasanya kau tak boleh jadi bijak dalam membuatnya, dan inilah yang membuatkan orang macam aku or Ridhwan fell out of favour. Para pembikinnya sendiri cakap, "Oh, tak payah fikir, enjoy saja." Inilah benda yang aku paling benci sekali, dan aku banyak kali gaduh besar pasal ni. Lagi celaka, some good filmmakes like Mamat Khalid atau arwah Yasmin Ahmad pun fikir begini. "Tak payah fikir, rasa je." Fuck!

Lagi sial tentang pembikin filem Malaysia ni adalah kebanyakannya tak tahu apa itu fungsi filem dan cinema. Kebanyakan diorang sekadar gembira untuk bekerja and gembira buat filem that hit all the quadrants on the demographics sheet (hei, satu famili, atuk, nenek semua boleh enjoy. wohoo!). Bayangkan kalau diorang sendiri tak peduli dengan kesenian dalam karya diorang, tell me Fadz, why should I give a fuck about it?

Kalau nak bercakap tentang filem berseni, okey fine, tapi Yasmin Ahmad sendiri banyak kali tolak pendapat pengkritik dengan mengatakan biar peminat sendiri yang judge. Woo Min Jing pun pernah cakap begitu. Suhami Baba pun sama. It's sad to see, ya know, these filmmakes stand so adamantly on the side of the stupid - diorang totally bought into the myth bahawasanya amatur itu sama je dengan professional. Terus terang cakap, kita-kita pengkritik ni bukannya pro sangat pun, atau pun berpengetahuan sangat, tapi plenty are. An understanding of filmmaking and of critical thought is what makes a film critic more qualified to judge movies than a random gay guy from Yasmin's Blogspot comment section. Aku tak kisah kalau arwah Kak Min was decrying the debasement of film criticism through an inundation of morons at Facebook status. But she's painting almost everybody in film criticsm with the worst possible brush.

Peminat dia pun sama. Aku ingat lagi aku pernah tulis some esei about Sepet and then ada peminat Yasmin cakap "you're thinking too much." Wow! Peminat filem Yasmin ni, yang from the beginning kutuk filem Prof. Razak sebab bodoh sangat.

The thing is, Fadz, aku bukannya disliked filem tempatan; aku simply dismissing them. Aku tak tahu Ridhwan berdiri dekat mana about this tapi aku syak he's with me. Peminat filem dan pembikin filem sendiri bagi kitorang lampu hijau. Aku still tengok filem Melayu - aku tonton Elephant and the Sea dan Punggok Rindukan Bulan (kedua-duanya aku pilih sebagai the worst films of 2008), Pensil; fuck, even Toger Wohoo pun aku tengok. Tapi seriously, I'm not gonna talk about them because nobody cares unless it's a good review. So all and all, fuck it. Unless there's a Godsend came along, aku takkan bercakap mengenainya. Ever.
Yesterday at 10:38 · Like ·

Fadli Al-Akiti Nazim, i like ur 1st point..

"Rasa" is bad word eh? hahah, no, itu strategi mereka.. hal itu aku biarkan "to each to their own".. mereka tahu jika mereka gunakan perkataan "pikir" sepertimana yg Mansur Puteh lakukan terhadap Leman, "they gonna get it" oleh para penonton, tapi KENAPA mentaliti ini? Hang dah nyatakan pada poin pertama, yang aku doakan ia bukan "kitaran" yang akan terus berlaku.

Sori, SEMAN oleh Mansur Puteh, haha

Ur 3rd and 4th point pun aku setuju, the reason is, kau ada "suara" dan meletakkan nilai (walaupun "peminat melihatnya secara negatif), jadi KENAPA kau perlu merasa "rimas" dengan hanya komen2 "peminat" (melainkan niat hati kau lain, iaitu untuk memberontak atau sengaja cari fasal). Yah, aku pun tahu dan merasakan "who the fuck cares", kerana itu aku memilih untuk banyak meninggalkan beberapa filem komersial Melayu di pawagam (Zoo dan Andartu Terlampau contohnya). Hal ini, hal menarik berkenaan yang kau nyatakan "perlu letak nilai" ini yang aku terbangun sewaktu mendengar penjelasan Dr. Mahadi masa DBP tempoh hari.. sebab majoriti daripada audiens melihat SEBALIKNYA (masih melihat benda2 enteng seperti dialog watak, jenggel bukan?).. serius, aku hormat kau anti filem2 suara baru (kau dah tgk Mautopia, aku rasa filpen ini pun kau akan bantai kaw kaw, tapi aku suka.. tapi itu "to each to his/her own".

Jadi, aku nak gali balik perasaan aku untuk letak persoalan yg sudah lama terkubu ini, kepada luar sana. Maybe tat entry in my blog, def was not meant for u or Ridhwan, but for the typical audience yg masih kata "kita nak hiburan", kepada penonton Melayu yg bawa anak-beranak menonton filem, yang bercakap2 dalam wayang dan kata betapa cantiknya fesyen Fazura atau tebalnya makeup Umi Aida kat katil. Bagi aku, aku tak boleh pesimis dalam hal ini, kalau ia tidak diperkatakan (seperti bagusnya, kau londehkan kelemahan filem arwah yasmin), ia akan menjadi satu hal yang tidak diendahkan. SUARA ini penting, jika kita pesimis dalam hal ini, aku rasa, masa depan macam Ridhwan hanya berlegar dalam kitarannya sahaja, seperti mana yang berlaku dengan pengarah Tropicla Malady itu yang perlu menagih dana daripada org luar unutk membikin filemnya, kerana tak ada masyarakatnya pun yang peduli dengan filemnya, walaupun ia memenangi Palme D'Or di Cannes (ini satu fakta, dan aku sudah lihat ia berlaku di Thailand).
Yesterday at 11:35 · Like ·

Nazim Masnawi Actually, this last point aku bersetuju dengan kau. Dan aku rasa pasal entri dekat blog kau tu, let's just say that aku dan Ridhwan sudah termakan cili rather than faham keseluruhan konteks. Dan ya, suara itu penting, tapi only kalau orang faham apa poin suara tu.

Terdapat ramai pengarah, even yang indie-indie pun, doesn't seem to geddit. Bila kita talk about their works negatively, diorang akan nampak this as a hate spread. Macam Dean Sham cakaplah, "Bila kita asyik bercakap mengenainya (like aku dengan filem arwah Yasmin) itu maknanya kita sukalah tu, but in a whole different way."

Tapi pembikin dan peminat filem ni tak faham. It's either kau suka or tak, and that's about it. Nice, judge benda seni as a consumer product through and through. Fenomena Seni dengan bangkainya pun boleh bincang medium seni dengan rupa gini. Serious, Fadz, aku sokong perjuangan kau - go for it! Memang penting ada fahaman gini, tapi I'm not gonna tag along. I'm just tired. Setiap kali aku nak ulas filem ke apa, aku kena justified sekali again and again apa poin ulasan secara umumnya sebab ada je reactors celaka yang terdiri daripada golongan bijak pandai sendiri that say, "Eww, you think too much."

Serious, people, pick up a film book and read about it!
Yesterday at 11:54 · Like ·

Fadli Al-Akiti Bro, serius, poin kau ni aku sokong 100%.. serius, org kita mmg kena tgk, tak salah untuk korang menilai malahpun mengutuk sesebuah filem Melayu, be it mainstream or indie. Aku setuju hal ni, sebab inilah sebenarnya "menghargai" filem tu, dan kalau pihak pembikin mahupun penonton tak nampak (seperti yg ko nyatakan), entahlah, mungkin, dalam masa 5 thn, aku juga akan jadi macam Ridhwan nyatakan: "so what?" dan terus tak menonton lagi filem Malaysia, baik perdana mahupun indie (setakat ni, aku masih berharap lah, fasal tu aku tgk..)
Yesterday at 12:20 · Like ·

Nazim Masnawi Keep on berharap, Fadz. Paradoxically, I think it's gonna get better. Look at Adnan Semp-it and its box-office take. Aku percaya orang kita kadang kala subconsciously tau apa itu kualiti after all. Aku cuma nak tidur buat masa ni.
Yesterday at 13:47 · Like ·

Ridhwan Saidi Kita pernah tengok Antoo Fighter pastu mengharapkan Azizi Chunk hasilkan Pink Flamingo, ini ajaib Fadz. Ianya ok untuk tak tengok filem-filem tempatan daripada pembikin yang sama. Sebab kat negara ni, ianya ok untuk judge a book by it's cover. individualiti, perangai & fiil itu terserlah secara harfiah, ianya terlampau boleh dijangka (daripada tajuk, poster, make up, pakaian dll.). Cuma harapan itu boleh kita sandarkan kepada first time filmmaker (dan pembikin yang boleh kita percaya, macam Uwei.) Bila kita rasa ada potensi, kita aware, sampailah bila pembikin tu mengecewakan kita diakhirnya haha.

Bagi mereka yang main bedal tonton semua filem yang diorang tahu tak best, seolah seperti ada unsur masokis bawah sedar, dera diri sendiri, ish ish ish tak senonoh betul.

Macam kata Nazim, majoriti penonton kita ni konsumer. Jadi siapa yang feed konsumer ni? Semestinya 'industri perfileman tempatan' itu sendiri, yg terdiri daripada para penerbit dan cukong sinepleks: kolektif oligarki, geng jahat.

Tak semestinya kita perlu tengok sesebuah filem tu kat panggung Fadz, ini zaman moden, kita ada TV, komputer, DVD player, Youtube, set home theatre. Kita tak sekadar membatu dan pasif dalam gelap, itu old-fashioned cinema, kini kita boleh pause, zoom in, rewind, fast foward, upload ke Youtube part kita suka, participate, interact dll. Tak ke panggung tak bermakna kita tak 'menyokong' filem tersebut.

Kalau betul pembikin ini membikin atas nama 'seni' - wang kutipan jualan tiket dan keuntungan tak menjadi hal. Sebab in the first place, masyarakat kita yang meletakkan NILAI pada sehelai kertas yang bernama duit (kalau pembikin pun sama meletakkan nilai pada kertas bernama duit ini, 2x5-lah). Selagi masyakarat kita tak sedar yang nilai duit itu sebenarnya hutang, yang sistem 12 jam 12 bulan ini terpesong daripada waktu sebenar, yang bangunan dengan sistem tertutup memutuskan hubungan mereka dengan alam fizikal, selagi itu mereka mahukan 'hiburan'.

Oh ya, masyarakat Jerman, Jepun, Perancis, dan sebagainya secara kolektif sedar akan hal fundamental ini. Daripada kesedaran ini barulah kita bertoleransi (supaya tak dianggap gila). Inilah yang membezakan orang berbudaya yang faham seni dengan orang yang gila kertas (konsumeris). Masalahnya, kedua-dua golongan ini pakai SUARA yang berbeza Fadz, macam itik bercakap dengan ayam. Ini bukan lagi soal endah tak endah, ini masalah komunikasi, macam kabel Mac nak cucuk kat PC, tak work. Ini bukan pendapat seorang pessimis, tapi pendapat seorang realis.
21 hours ago · Like ·

Zara نور زاهرا سورياني nice arguments, people... seronok membaca... =)
14 hours ago · Like ·

Fadli Al-Akiti Aku suka poin Ridhwan, rasionalnya menyerlah, dan aku hormati cara dia mahu menonton (di sini, dinyatakan YouTube) sepertimana seseorang tu (TMBF) menonton di pawagam dengan tiket. Aku suka dua2 walaupun kaedahnya berbeza. Bagi aku, cara TMBF lakukan itu ADALAH menyampaikan "compatible" Mac dengan PC tadi, ya, ia mengganggunya, tapi untuk MENYEDARKAN pihak "komersial" itu, dia harus bertindak sesuatu. Aku tahu, hal yg dia lakukan itu pun amat kecil (malah takkan merubah apa2), tapi apa yg ia lakukan pun bukannya lama, tapi baru. Tapi aku masih berharap bukan apa bro, jika Pauline Keel pun mengambil masa untuk dikenali suaranya, apatah lagi TMBF. Lagipun, setakat ini, tak ada data yang MUNASABAH untuk menunjukkan filem2 Melayu yg di-download, atau ditonton di Youtube (kalau rujuk, tak ramai sgt berbanding penonton norma, penonton pertama) itu sekurang2nya menyamai atau melebihi penonton biasa. Kalau kau ada kerajinan, mohon diselidik hal ini (ini termasuk road show yg dilakukan terhadap universiti) dan paparkan data ini.. Dengan itu, barulah aku boleh pegang dengan kata2 kau bro.
8 hours ago · Like ·
p/s: Suka makan cili.