Isnin, September 01, 2014

Rorschach Ink dan Fotografi Jepun

Jika Moka Mocha Ink hantar kilang buat offset, Rorschach Ink ialah diy bedroom publishing saya. Sebelum ini saya ada terbitkan Kitab Binfilem etc, maka ia dari tradisi itu. Cetak dan jahit sendiri. Terhad.

Saya sedang mengusahakan ODISI ROMANSA, iaitu kompilasi foto-foto saya dari 2011-2014 yang digarap untuk bawa hawa romantik. Biasanya di Malaysia fotografi cenderung ke arah street, jurnalisme atau wedding (ada macam-macam tapi tiga ni macam oh, kita terus tahu). Untuk photobook ini saya mahu ia mendekati novel jiwang. Tapi jiwang stail saya. Ia kombinasi imej-imej filem pendek dan street.

Saya tersentuh untuk bikin photobook sedemikan pasca presentation RANGGI METROPOLIS dan CAIPIRINHA BLUES di Publika (sesi Photobook Club KL). Seorang gadis bernama Jenna yang belajar fotografi di UK tegur saya dan cerita bahawa pameran yang sedang berlangsung bersifat formalis, sama macam apa yang dia biasa lihat di UK. Dia pulang ke Malaysia untuk lihat sesuatu yang lain, punya rendisi Asiana etc. Dia kata foto-foto berwarna saya mengingatkan dia pada filem-filem Wong Kar-wai. Ia tiba pada saya apa yang dikatakannya masuk akal. Kebanyakan seni di Malaysia formal. Saya rasa grafiti jalanan di Kuala Lumpur pun formal. Tentang Wong Kar-wai saya tak ambil Wong Kar-wai per se, tapi kita faham apa yang dia sedang cari. Ibarat My Blueberry Nights yang tak werk dengan pelakon dan tenaga kerja mat saleh.

Selepas ke KLPA di Publika saya ke Penang pula bagi Obscura. Saya tunjuk zine RANGGI kepada jurufoto-jurufoto Jepun. Masako Tomiya kata gambar saya macam Daido Moriyama, high contrast gitu, dan dia tanya jurufoto Jepun lain yang saya suka dan saya kata Issei Suda. Dia terkejut dan kata, “Dia cikgu saya!”

Nozomi Iijima pula yang tidak fasih berbahasa Inggeris kata, “foto-foto kamu amat sepi.” Saya tak pernah terfikir untuk lihat foto-foto sebagai sepi. Ia mengagumkan. Biasanya di Malaysia, meski tak semua, tapi rata-rata bila saya tunjuk foto mereka akan tanya saya pakai kamera apa, atau lensa apa, hal-hal teknikal yang tak penting. Kadang-kala persis moralis mereka ajar saya yang focal length 35mm untuk jurnalisme manakala 28mm untuk street. Saya hanya mampu, WTF?!

Hajime Kimura pula, mengatakan bahawa ia tentu lebih baik kalau ada blank page agar flow lebih lancar. Saya sedar ini tapi semacam baru dapat keyakinan. Sebab tak mudah untuk saya guna kertas kosong. Semacam saya membazir unsur alam, pokok ditebang tapi tak cetak etc. Ini tentu ada kena mengena dengan falsafah/estetika orang Jepun. Kertas kosong berfungsi sebagai kertas kosong.

Pameran Nozomi antara yang beri efek betapa kerasnya intensiti yang boleh diberikan oleh pameran berbanding photobook. Kegemaran saya. Selain itu via Hajime, saya dapat lihat progress-nya sebagai jurufoto. Di Publika ada pameran Two Mountains, miliknya antara yang terbaik. Kemudian di Penang ada dua pameran, satu mengenai bapanya dan satu lagi imej-imej half frame. Di samping tu ada dua photobook, satu scrapbook dan satu dalam kotak, Tokyo Etude. Imej-imejnya profound, jika dibandingkan dengan foto-foto orang Malaysia. Sedih bukan?

ODISI ROMANSA ibarat surat cinta saya kepada fotografi Jepun. Saya akan spray paint kanji Odessei Romansu pada kulitnya. Persis Edogawa Rampo yang minat gila Edgar Allan Poe, saya minat gila fotografi Jepun (selain Amerika!)

Ridhwan Saidi 
P/S: Semasa presentation, saya beritahu inspirasi saya dalam fotografi ada empat orang: William Eggleston, David Lynch, Daido Moriyama dan Chris Marker. Mereka perakam mimpi.