Khamis, Disember 24, 2020

2020, Ridhwan Saidi

6 & 12 Januari 2020 – Proses rakaman filpen Kognisi arahan Amirul Rahman, untuk Pesta Filem Kita. Bertindak selaku director of photography dan film editor.

21 Januari 2020 – Hasrat untuk hasilkan zine perihal teater dan seni persembahan berjudul Reaktor; hiatus.


1 Februari 2020 – Buku Gambar Melayu Era Studio terbitan Pusat Kajian & Apresiasi Filem dilancarkan U-Wei Haji Saari sewaktu di Temasya Wayang Budiman. Moka Mocha Ink bertindak selaku penyelaras (tataletak dan rekabentuk).


16 Februari 2020 – Pertemuan pertama bagi membincangkan hasrat dan keinginan untuk bikin filem feature length Tiada Cinta Selama Muda.


12-15 Mac 2020Teater Normcore: Masam Manis dipentaskan di KongsiKL, dengan penjarakan fizikal semakin ketara diamalkan oleh audiens, dari hari ke hari. Lakonan Sadiq M. Jamil, Mia Sabrina Mahadir dan Lew Shu Ni. Info lanjut di sini.


14 Mac 2020 – Membaca My Life in Art oleh Constantin Stanislavski.


17 Mac 2020 – Nenek yang menghantar dan ambil saya sewaktu di tadika dan darjah satu ketika di Sentul meninggal dunia; Hospital Selayang – Saujana Utama. Al-fatihah.


18 Mac 2020 – Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bermula. Cuma boleh keluar seorang diri beli barang keperluan dalam radius 10km dari rumah. Ke klinik kesihatan sebab gigi bongsu buat hal. Tak boleh tidur. Tapi terpaksa pandu keluar juga ke Meru. Beberapa hari selepas itu Jalan Paip ditutup sebab ia merentas sempadan berbeza selain kes di Klang lebih memuncak.


24 Mac - 9 April 2020 – Siri Drama Radio episod 1 hingga 13. Menemukan suara-suara di alam virtual bagi menggantikan kerinduan fizikal. Dengarkan di sini.


13-16 April 2020 – Radio Ridhwan 1 hingga 3 iaitu mixtape muzik-muzik yang disatukan untuk beri satu pengalaman yang koheren. Dengarkan di sini.


16 April 2020 – Filpen Seram untuk #kumanpictureschallenge.


4 Mei 2020 – Temubual Arts Beyond Distance dikendali Tan E-Jan, sebuah siri program yang digerakkan INXO.


8-22 Mei 2020 – Buka Arkib rakaman teater-teater full length Teater Normcore iaitu Stereo Genmai (2018), Hamlet Fansuri (2019) dan Masam Manis (2020) bagi menghiburkan jiwa-jiwa yang terkurung di rumah.


13 Mei - 12 Jun 2020 – Lima siri Sesi Fikirasa yang membincangkan perihal teater, video dan filpen. Tonton dan dengarkan di sini.


10 Jun – Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) bermula. Kembali boleh keluar dan maka kerinduan diluahkan dalam bentuk pertemuan-pertemuan kecil di kawasan terbuka dan peribadi. Rakaman filem dibenarkan menurut prosedur yang ditetapkan. Tidak boleh melintas negeri.


27 Jun - 10 Ogos 2020 – Proses rakaman filem Tiada Cinta Selama Muda di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur. Maklumat lanjut boleh dibaca di sini.


2 September - 2 Oktober 2020 – Tiga episod Teater Atas Meja: Teater Modular iaitu ‘Berat Dosa Siapa Yang Tahu?’ diaksikan oleh Theyvapaalan S Jayaratnam dan Aiman Aiman, ‘Kurator Dapur’ diaksikan Nyna Roslan dan Rashid Akhmal, serta ‘Erti Mati’ diaksikan Sandee Chew dan Syaza Ramli. Tulisan dan arahan Ridhwan Saidi. Dengan sokongan CENDANA Malaysia. Boleh ditonton di sini.


26 September 2020 – Proses rakaman adegan rockers bagi dokumentari ‘Nasir Jani Melawan Lembaga Puaka’ arahan Arian Md Zahari, dengan sokongan Freedom Film Fest. Bertindak sebagai art director, melibatkan Roshafiq Roslee, Sadiq M. Jamil, Ani Aziz, Hannan Barakbah, Md. Fariq Khir, Hazel Khairuddin dan Shamnirul.


3 Oktober 2020 – Buku States of Crisis: Collection from Asian Playwrights Meeting 2019‘ terbitan Kalabuku yang mengandungi play berjudul ‘Necrotropia’ iaitu terjemahan Inggeris (oleh Alfian Sa’at) play Mautopia yang telah diadaptasi dari novel dengan judul serupa.


14 Oktober – Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor dan Kuala Lumpur bermula. Tidak boleh melintas antara daerah.


18 Oktober 2020 – Proses rakaman filpen ‘Tentang Cinta’ lakonan Hannan Barakbah dan Roshafiq Roslee, director of photography Amirul Rahman.


26 Oktober 2020 – Proses rakaman filpen ‘Cahaya Pusara’ lakonan Lew Shu Ni, Sadiq M. Jamil dan Hazel Khairuddin, director of photography Mark Lee Soon Aun.


1 November 2020 – Moka Mocha Ink bertindak menyelaras acara Sambutan Hari Warisan Audiovisual Sedunia oleh World Heritage Moving Image Centre.


28 November 2020 – Aktiviti sehari Sesi Fikirasa: Tiada Cinta Selama Muda yang melibatkan perbualan, forum dan persembahan video Deconstructing: Tiada Cinta Selama Muda (tonton di sini), disokong oleh CENDANA Malaysia, di bawah program Capacity Building.


30 November 2020 – Tayangan perdana dunia filem Tiada Cinta Selama Muda di Singapore International Film Festival (SGIFF) dengan rating NC16, diikuti sesi Q&A secara online (boleh ditonton di sini).


2-18 Disember 2020 – Proses rakaman filpen ‘Penyiasat Malam’ selari dengan sesi uji kamera, lakonan dan director of photography Ridhwan Saidi.


Hujung Disember – Membincangkan filpen ‘Rindu Elektro’ lakonan Ani Aziz dan Mia Sabrina Mahadir.Ridhwan Saidi