Isnin, Januari 17, 2011

Sinema Dakwah Yang Kadang-Kadang Tak Boleh Blah

Cara paling mudah untuk memaksa seseorang manusia itu kembali bertaubat, taat dan patuh adalah melalui ketakutan. Pendek kata manusia yang berada di dalam ketakutan paling mudah dimanipulasi. Dan dalam beragama, ketakutan ini taktik paling ampuh dalam menyampaikan sesebuah filem dakwah itu. Kita penonton akan ditakut-takutkan dengan gambaran api neraka yang diambil secara literal seketul-seketul. Tidak menghairankan ada di antara kita yang bertepuk tangan apabila terdapatnya filem-filem yang menggunakan teknik CGI menggambarkan kesengsaraan di neraka untuk menakut-nakutkan kita, agar kita kembali ke jalan yang benar katanya. 

Ini membuatkan saya terfikir, menggunakan akal yang dikurniakan Tuhan ini. Jikalau sebuah filem yang menggambarkan keadaan neraka yang semua orang tahu panas, berapi, mengerikan, dipenuhi kala jengking dan ular gergasi itu dianggap sebagai sebuah filem dakwah yang bagus dan baik, bagaimana pula dengan filem yang menggambarkan keadaan di syurga? Bagaimana jika gambaran nikmat di syurga itu diambil secara literal seketul-seketul sepertimana neraka tadi? Filem yang menggambarkan sungai-sungai susu, madu, arak dan air jernih serta bidadari yang dara selamanya dengan buah dada yang mantap berumur 33 tahun, baik-baik, cantik-cantik, suci, bersih, setia, harum dan hebat di ranjang bersama suami (protagonis kita). Adakah filem itu akan dianggap sebuah filem dakwah yang baik kerana memaparkan nikmat yang akan dinikmati oleh mereka yang memilih jalan yang benar? Atau sebaliknya filem itu akan dianggap sebagai sebuah filem porno?

Jika ditunjukkan filem dakwah yang memaparkan syurga dengan bidadari yang setia dengan suaminya tadi kepada pak lebai, tok imam, agamawan, ustaz dan ustazah atau sesiapa sahaja yang menganuti agama tersebut berlandaskan sistem ekonomi bisnes dosa pahala dengan Tuhan, sudah pasti mereka akan menganggap filem itu sebagai lucah. Atau mungkin alasan mereka, syurga tidak boleh digambarkan dengan akal manusia, ianya melangkaui jangkauan akal manusia. Baiklah, jadi jika gambaran syurga yang diambil secara literal itu bermasalah, kenapa gambaran neraka yang diambil secara literal tidak pula bermasalah? Sebaliknya menjadi peringatan dan pedoman kepada umat manusia supaya jangan melakukan dosa dan kesalahan. Kenapa tidak kita diperingatkan dengan gambaran nikmat di syurga untuk melakukan pahala dan kebaikan? Ternyata berlaku ketidakselarian di sini.

Di sini saya tidak menyeru pembikin-pembikin filem amateur di luar sana membikin filem yang menggambarkan syurga secara literal – tapi kalau ada Alhamdulillah, jangan lupa upload. Yang saya tolak di sini adalah sentimen menakut-nakutkan penonton dengan hukuman demi hukuman atas nama dakwah. Jika tidak di neraka, sewaktu saat-saat kematian si pendosa atau waktu pengebumian jenazah. Bagi saya ianya taktik murahan yang memualkan. Jika kita perhatikan filem-filem Iran yang bagus, ia tidak menghukum sebaliknya hanya memaparkan cerminan kemanusiaan di duniawi ini. Ini penting, ini sangat penting! Lebih penting, filem-filem ini bukan dibikin atas nama dakwah, tapi sinema. Saya rasa selagi ada niat lain selain sinema baik dakwah atau apa-apa pun yang bersarang di kepala pembikin kita, selagi itu filem-filem yang terhasil berpotensi menjadi bangang.


Ridhwan Saidi

P/s: Lagi syok bercinta daripada buat bisnes.